Inapoi sus
Domul Invalizilor, Paris
Domul Invalizilor. Locul de veci a lui Napoleon.
esti aici : City break Paris // Ce sa vizitezi in Paris // Domul Invalizilor

Domul Invalizilor. Locul de veci a lui Napoleon.

 

La Domul Invalizilor se poate ajunge de pe Champs Elysees traversand podul Alexandru al III-lea si esplanada mare a Domului Invalizilor. Louis al XIV-lea, regele care a construit Palatul Versailles, a pornit multe razboie in Europa. In 1670, a ordonat construirea Domului Invalizilor, un spital militar pentru soldatii raniti. Domul Invalizilor este o opera de arta a arhitecturii clasice franceze avand o biserica mare acoperita de o cupola aurita si o suprafata de 13 hectare in total. Cenusa celui mai mare geniu militar francez din toate timpurile, Napoleon, este adapostita in Domul Invalizilor si este o atractie pentru vizitatorii din Paris.

Ce vizitam in Domul Invalizilor?

Inainte de fugi sa vizitati Mormantul lui Napoleon, este posibil sa doriti sa vizitati cel mai mare muzeu militar din lume, Musée de l'Armée. In 1794, un inspector francez a inceput colectarea armelor, uniformelor si echipamentelor, si prin acumularea constanta de materiale de razboi de-a lungul timpului muzeul a devenit un fel de documentar despre formele de auto-distrugere al omului . Sabii vikinge, topoare burgunde, khandjars din balcani, mitraliere Browning americane, furci de razboi, serpentine renascentiste, un Griffon din 1528, muschete, grenadiere, orice arma cu care se poate ucide este gasita aici.

Puteti vizita si Musée des Plans-Reliefs situat in aripa de vest. Aceasta colectie prezinta orasele franceze si monumente importante in modele la scara redusa (modelul de la Strasbourg umple o camera intreaga), precum si modele de fortificatii militare de pe vremea marelui Vauban.

O plimbare prin  Cour d'Honneur (Curtea de Onoare) va duce la Eglise du Dôme, proiectat de Hardouin Mansart pentru Louis al XIV-lea. Arhitectul a inceput lucrarea la biserica in 1677, dar a murit inainte de finalizarea acesteia. Domul este al doilea monument ca si inaltime din Paris (Tour Eiffel este cel mai inalt, desigur).

Pentru a putea gazdui Mormantul lui Napoleon, arhitectul Visconti a fost nevoit sa restructureze altarul bisericii in 1842. Prima oara ingropate pe insula Sf. Elena, ramasitele lui Napoleon au fost exhumate si aduse la Paris in anul 1840 la ordinele lui Louis-Philippe, care a cerut ca ramasitele imparatului sa revina pe pamant francez. Ramasitele au fost inchise in interiorul a sase sicrie din porfir finlandez rosu cu o baza de granit verde. In jurul lui se gasesc o duzina de figurine, reprezentand victoriile lui Napoleon.

Informatii despre Domul Invalizilor

Orar: Octombrie - Martie de Luni - Sambata 10:00 - 17:00, Duminica 10:00 - 17:30;
         Aprilie - Septembrie de Luni, Miercur i- Sambata 10:00 - 18:00, Duminica 10:00 - 18:30, Marti 10:00 - 21:00;
         Iunie - August zilnic 10:00 - 19:00
Inchis: Ianuarie 1, Mai 1, Noiembrie 1 si Decembrie 25
Locatie: Place des Invalides, 7e,  
Transport: Metrou: Latour-Maubourg, Varenne, Invalides, sau St-Francois-Xavier
Telefon: 01-44-42-37-72
Web site: www.invalides.org   

Taxa de intrare in Domul Invalizilor din Paris

Intrarea la Musée de l'Armée, Mormantul lui Napoleon si Musée des Plans-Reliefs costa:

9€ adulti;
7€ studenti;
Gratuit pentru copii sub 17 ani .


Vezi harta cu cele mai importante 18 locuri de vizitat in Paris in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte locuri de vizitat in Paris

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe