Inapoi sus
Catedrala Notre Dame, inima Parisului
esti aici : City break Paris // Ce sa vizitezi in Paris // Catedrala Notre Dame de Paris

Catedrala Notre Dame, inima Parisului

 

Notre-Dame de Paris se afla in inima Parisului pe Ile de la Cite, un vestigiu al credintei crestine vechi de opt secole. Distantele dintre Paris si alte zone ale Frantei sunt calculate dintr-un loc aflat la capatul du Parvis, in fata Catedralei Notre -Dame, unde pe o placa circulara de bronz sta scris “Kilometrul Zero”.

Istoria Catedralei Notre-Dame

Catedrala Notre Dame de Paris este indiscutabil una dintre operele de arta a stilului gotic din Vestul Europei. A fost construita intre 1163 si 1270. Franta era pe atunci una dintre cele mai puternice si mai credincioase regate din Europa. Turnurile, sculpturile, vitraliile si nava Notre Dame-ului sunt experientele artistice ale dimensiunii mistice.

Catedrala Notre-Dame a  fost fondata in secolul al XII-lea de catre Maurice de Sully, episcop de Paris, si s-a dezvoltat de-a lungul anilor impreuna cu orasul.  Contraforturile ( partea exterioara ce ofera interiorului masiv un sentiment de imponderabilitate) au fost reconstruite in 1330. Desi nu toata lumea este de acord, dar Catedrala Notre-Dame este mai interesanta de privit din ​​exterior decat din interior, astfel ca va indemnam sa faceti o plimbare in jurul ei pentru a putea aprecia pe deplin aceasta "simfonie vasta de piatra”. Puteti incerca sa treceti Senna pe la Pont au Double, si sa admirati Catedrala de pe malul stang .

La un moment dat s-a dorit demolarea Catedralei Notre Dame, dar din cauza popularitatii  personajului Cocosatul de la Notre-Dame a lui Victor Hugo si revigorarea interesului fata de perioada gotica, s-a renuntat la aceasta intentie si s-a purces la restaurarea ei. Sarcina a fost finalizata de catre Viollet-le-Duc, un geniu al arhitecturii.

Notre Dame la apusul soarelui

Daca aveti posibilitatea va recomandam sa vizitati Notre Dame la apus. In interiorul celor trei medalioane gigantice, fereastra ce da inspre partea de nord, construita la mijlocul secolului al-XIII-lea, este cea mai frumoasa. Corpul principal al bisericii este in stil gotic, cu coloane subtiri si gratioase. In cor gasiti scene biblice renumite sculptate in piatra la inceputul secolului al XIV-lea, precum Cina cea de Taina. In trezorerie sunt expuse vesminte si obiecte de aur, inclusiv coroane. Tot aici se gaseste o cruce prezentata lui Haile Selassie, fostul imparat al Etiopiei si o racla data de catre Napoleon. Notre-Dame este renumit si pentru Sfinta Cruce si Coroana de Spini, care se gasesc tot aici.

Informatii despre Catedrala Notre Dame

Orar: Catedrala este deschisa zilnic intre 8 am-6:45 pm (Sambata - Duminica 7:15 pm);
          Turnurile si cripta zilnic intre 10 am-6 pm (pana la 11 pm Sambata - Duminica Iun - Aug);
          Muzeul este deschis Miercuri si Sambata - Duminica de la 2 pm - 5pm;
          Trezoreria este deschisa Luni - Vineri intre 9:30 am-6 pm; Sambata 9:30 am-6:30 pm; Duminica 1:30 pm-6:30pm
Transport: cu metroul: Cité or St-Michel; sau cu RER: St-Michel
Telefon:  01-53-10-07-02
Web site:  www.notredamedeparis.fr   

Taxa de intrare in Catedrala Notre-Dame

Pretul intrarii in Catedrala Notre-Dame
Gratuit pentru catedrala;
Turnul 8€ adulti, 5€ seniori si cei de varsta 13-25 ani, gratuit pentru copii sub 12 ani;
Trezoreria 3€ adulti, 2.20€ seniori, 1.60€ cu varsta intre 13-25 ani, gratuit pentru copii sub 12 ani.
*Preturile sunt informative si pot varia.


Vezi harta cu cele mai importante 15 locuri de vizitat in Paris in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte locuri de vizitat in Paris

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe